Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Πειραιώς: Ο Μέγας Κωνσταντίνος άλλαξε τον ρου της ιστορίας και εγκαινίασε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα και τηρουμένων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων τελέστηκε εχθές Πέμπτη 20 Μαΐου η Ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Αφού ανέπεμψε δέηση για την λύτρωση από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και από την καταστροφική πυρκαγιά που κατακαίει στην χώρα μας από χθες το βράδυ, κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αρχικά αναφέρθηκε στην δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος να παρεμβαίνει «στην κτιστή δημιουργία και να ενορχηστρώνει τα πράγματα κατά την δοθείσα εις αυτόν Χάρη, ευφυΐα και Ευλογία του Παναγίου Θεού».

Από όλα τα κτίσματα, μόνο ο άνθρωπος έχει το προνόμιο «να αναδεικνύεται άμεσος συνεργός του Παναγίου Θεού στο μεγάλο αυτό και υπεροχικό έργο της ζωής και της υπάρξεως», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως «ο άνθρωπος αποβαίνει συνδημιουργός με τον Πανάγιο Θεό καθώς συνεργάζονται στη δημιουργία των νέων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν ένα απλό χρονοδιάγραμμα μέσα στον υλικό κόσμο, αλλά αρχίζουν στο παρόν και δεν τελειώνουν ποτέ, γιατί η ζωή όλων μας έγκειται εν τω Θεώ, δηλαδή στο απόλυτο και το αληθές, το αιώνιο».

Επεσήμανε πως σε όλη την μακρά ιστορία του κόσμου «βλέπουμε το Θεό να μην αυτενεργεί, αλλά να συνεργάζεται» και να επιθυμεί την ανθρώπινη συμμετοχή, την ανθρώπινη συνέργεια, εξηγώντας πως ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο για να γίνει μέτοχος της Θείας ζωής, της Θείας πραγματικότητας. «Να μετάσχουν τα κτίσματα στη ζωή και την ύπαρξη του Κτίστου. Σε αυτό το μέγεθος μας κάλεσε ο Κύριος», είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα από τα πολλά αυτά γεγονότα πανηγυρίζουμε σήμερα», ανέφερε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αφού, όπως τόνισε, ο Μέγας Κωνσταντίνος «απετέλεσε τον άμεσο συνεργό του Θεού στο μεγάλο έργο του Ευαγγελικού κηρύγματος και της προβολής αυτού του κηρύγματος στην ιστορία και τον κόσμο».

«Τρεις αιώνες βάδισε η Εκκλησία επάνω στα πονεμένα και ματωμένα βήματα του Υιού του Θεού. Τρεις αιώνες έπινε το ίδιο κρασί που ήπιε ο Κύριος επάνω στο Σταυρό του Μαρτυρίου. Τρεις αιώνες οι Μάρτυρες Κυρίου με το αίμα τους πορφύρωσαν και έβαψαν την αλουργίδα της Εκκλησίας. Και ήρθε η ώρα της Αναστάσεως και σε αυτή την Ανάσταση διηκόνησε μετ’ επιγνώσεως, αγάπης και θυσιαστικής σοφίας ο Μέγας Κωνσταντίνος», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο Μέγας Κωνσταντίνος «έμελε να πυργώσει μια χιλιόχρονη αυτοκρατορία, να μεταφέρει την Πρωτεύουσα από την πρεσβυτέρα Ρώμη στη Νέα Ρώμη, να εγκαθιδρύσει έναν καινούριο πολιτισμό, τον Χριστιανικό πολιτισμό του οποίου τους καρπούς γεύεται η σύμπασα οικουμένη επί χιλιετίες τώρα και να μας προσφέρει ακριβώς αυτό: την Εκκλησία του Χριστού, πλέον, όχι στις κατακόμβες, στους σταυρούς, στις αρένες και τα αμφιθέατρα, αλλά στο φως του ήλιου, ένδοξη και φωτοφόρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην συνέχεια μίλησε για την Μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου, την Αγία Ελένη, «την γερόντισσα των ογδόντα ετών», τα βήματα της οποίας οδήγησε ο Θεός στην Αγία Γη των Ιεροσολύμων όπου και της χάρισε την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στον Γολγοθά, με το θαύμα της Αναστάσεως της νεκρής κόρης. Αφού ανέφερε ορισμένους από τους Ναούς που ανήγειρε η Αγία Ελένη στους τόπους όπου βάδισε ο Ιησούς, υπογράμμισε το γεγονός της συγκλίσεως από τον Άγιο Κωνσταντίνο της πρώτης εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου «η οποία κάλεσε τις Επισκόπους από τις κατακόμβες… να προσέλθουν για να δογματίσουν την αλήθεια της πίστεως… ότι ο Λόγος του Θεού Πατρός, έγινε άνθρωπος και ‘’εσκήνωσεν εν ημίν’’».

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε, επίσης, πως ο Μέγας Κωνσταντίνος «με το σύμβολο της νίκης… το σύμβολο της αγάπης του Θεού για τον κόσμο νίκησε και άλλαξε τον ρου της ιστορίας και εγκαινίασε έναν νέο πολιτισμό, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» και ταυτόχρονα εξέφρασε στους Ισαποστόλους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη την «άπειρη υιική μας ευγνωμοσύνη και ευχαριστία» για την Ανάσταση που χάρισαν στην Εκκλησία του Χριστού.

«Έχουμε κληθεί να γίνουμε μέτοχοι της Θείας ζωής», είπε τέλος ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος η χάρη των Αγίων Αποστόλων να μας φωτίζει «ιδιαίτερα σήμερα, σε ώρες και σε στιγμές κρίσιμες και εξαιρετικά πεισιθάνατες. Αλλά το μήνυμα της Αναστάσεως, η Χάρις του Θεού, η Ευλογία των ουρανών που βιώνουμε ως Εκκλησία Χριστού, μας χαρίζει την υπέρβαση, τη λύτρωση, τη φώτιση και τη σωτηρία».

Θυμίζουμε ότι στον Μητροπολιτικό Ναό του Πειραιά, τίθενται σε προσκύνηση Ιερά Λείψανα του Αγίου Ραφαήλ και άλλων Νεομαρτύρων.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ