Αρχείο

Ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ λόγω της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» - Εκτεθειμένος ανεπανόρθωτα ο ΣΥΡΙΖΑ που έχασε τη δεδηλωμένη!

Ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ευθεία αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής στα εθνικά θέματα από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η προσπάθεια να τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία με την οποία αναγνωρίζονταν η Τουρκική Ένωση Δυτικής Θράκης, παρά τις δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου που τάσσονταν κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για το άνοιγμα του Ασκού του Αιγαίου στα εθνικά ζητήματα.

Χθες το βράδυ και αφού ο Δημήτρης Καμμένος είχε εξ αρχής ταχθεί κατά της συγκεκριμένης τροπολογίας, προκαταβάλλοντας την απόφαση και τη στάση του κόμματος του, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση της, οι ΑΝΕΛ τάχθηκαν κατά της τροπολογίας και μαζί τους συντάχθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Νίνα Κασιμάτη, η οποία έχει δείξει τις ευαισθησίες της στα εθνικά θέματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα έχασε την δεδηλωμένη και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και αναγκάστηκε αργά το βράδυ ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να αποσύρει την τροπολογία που νομιμοποιούσε την Τουρκική Ένωση Δυτικής Θράκης. Μία ενέργεια, που όπως είχε αποκαλύψει και το «pentapostagma.gr» είχε υπαγορευτεί από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Ωστόσο το θέμα αυτό θα έχει και συνέχειες, καθώς φάνηκε να προέκυψε σκληρή κόντρα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και αυτό γιατί, όπως εκτιμάται ο Πάνος Καμμένος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου πώς το φλερτ με την Κεντροαριστερά για συγκυβέρνηση μετά από τις επόμενες εκλογές δεν θα περάσει τοσο εύκολα. Αντιλαμβάνεται και ο ίδιος πώς αν υποκύψει σε τέτοιου είδους ζητήματα οι ΑΝΕΛ Θα χάσουν πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους και πιθανόν δημιουργηθεί πρόβλημα με την είσοδο του κόμματος στη Βουλή.  

Η διαδικασία λοιπόν χθες άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτεθειμένο καθώς εμφανίστηκε «απελπιστικά απομονωμένος» να υποστηρίζει μια ρύθμιση που και κατά τον κυβερνητικό του εταίρο είναι «εθνικά επικίνδυνη». Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Καμμένος είχε αναφέρει «αναμένω την απόσυρση αυτής της Εθνικά Επικίνδυνης "πρωτοβουλίας"… Θυμίζω ότι υπάρχει αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης"! Ελπίζω οι υπεύθυνοι εισηγητές να ανακαλέσουν. Να αποσύρουν αυτή την Εθνικά επιζήμια τροπολογία».

Παράλληλα, η νέα διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που προκάλεσε η τροπολογία δημιούργησε νέα πολιτικά και κοινοβουλευτικά δεδομένα με την Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη να ξεκαθαρίζουν πως νομοσχέδια που δεν εξασφαλίζουν την δεδηλωμένη δεν θα λαμβάνουν την δική τους στήριξη ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το περιεχόμενό τους.

Υπενθύμισαν μάλιστα πως οι ίδιοι στο παρελθόν «έβαλαν πλάτη» για την ψήφιση διατάξεων που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης ή το ισλαμικό τέμενος καθώς δεν εξασφάλιζαν την κυβερνητική πλειοψηφία και πρόσθεσαν πως «από δω και στο εξής δεν θα βάζουμε πλάτη για να κάνει ο κάθε κυβερνητικός εταίρος μικροπολιτικά παιχνίδια».

Σε κάθε περίπτωση μετά την σφοδρή αντίδραση του συνόλου των κοινοβουλευτικών πτερύγων – εκτός ΣΥΡΙΖΑ – ο κ. Κοντονής απέσυρε τις επίμαχες διατάξεις προκειμένου όπως είπε να υπάρξει ενημέρωση προς της κοινοβουλευτικές ομάδες για το ακριβές περιεχόμενό τους.

Η νομοτεχνική βελτίωση Κοντονή για την απόσυρση της τροπολογίας

«Έχουν βάση οι γελοιότητες που ακούστηκαν από τους φασίστες ότι με αυτό τον τρόπο επιβάλλουμε αναγνώριση τουρκικών συλλόγων;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης για να προσθέσει: «Η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν. Επομένως εγκαθιδρύεται δικαίωμα επανεξετάσεως χωρίς τίποτε άλλο. Τα δικαστήριά μας θα αποφασίσουν χωρίς τίποτε άλλο.

Όλες αυτές οι ερμηνείες το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο και την πατρίδα. Ανοίγετε εσείς θέματα εκεί που δεν υπάρχουν στην διάταξη. Γι αυτό και οι νεοναζί έλεγαν αυτά που έλεγαν. Σε αυτό το φασιστικό παραλήρημα ποιος απαντά; Η κυβέρνηση απαντά. Προς όλους λέει η κυβέρνηση πως το ΕΔΑΔ έχει εκδώσει και άλλες αποφάσεις τις οποίες η χώρες τις κάνει σημαία. Με αυτές τις αποφάσεις που κατά συνθήκη μπορεί να μην βολεύουν την Ελλάδα τι θα κάνουμε; Θα συμπεριφερθούμε όπως η χούντα το ’68 που αποβλήθηκε;

Λέμε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της να σέβεται ότι πρέπει να μετέχει στα όργανα και να σέβεται τις αποφάσεις τους και να δίνει δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες επανεξέτασης της υπόθεσης όταν πετυχαίνουν θετική απόφαση από το ΕΔΑΔ. Που είναι όλα αυτά για τα τουρκικά σωματεία;». Προκειμένου δε να υποστηρίξει την απόσυρση των διατάξεων είπε: «Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο συμβούλιο της Ευρώπης τον κ. Περάκη ότι αναβλήθηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Αντιπροσώπων και μας δίνεται το δικαίωμα να ενημερωθούν τα κόμματα καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη. Επαναλαμβάνω.

Μην προσφέρετε κακές υπηρεσίες στην χώρα.  Ανταποκρινόμενος και στο αίτημα του εισηγητή των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλο να δοθεί χρόνος μιας εβδομάδας – 10 ημερών. Θα αποσυρθούν οι διατάξεις και θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο. Αυτά τα λέω γιατί έγινε η αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης. Αν δεν γινόταν δεν θα τις απέσυρα».

Σε άλλο σημείο δε είπε προκειμένου να εξηγήσει την άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την τροπολογία του «Προ 2,5 ετών είχαμε μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας. Συμφωνούσαν τα κόμματα που την στήριζαν σε όλα τα νομοσχέδια;» και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έφερε ο κ. Ρουπακιώτης νομοσχέδια για ναρκωτικά εμείς το στηρίξαμε. Δεν κάναμε τα καραγκιοζιλίκια που εσείς κάνετε σήμερα. Τι είστε; Πολιτικά σχιζοφρενείς; Δηλαδή λέτε "συμφωνούμε με αυτά που φέρνει η κυβέρνηση αλλά δεν τα ψηφίζουμε για να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα". Εμείς τότε τα υπερψηφίσαμε όσα συμφωνούσαμε. Όπου εμείς συμφωνούσαμε με κάτι καλό το ψηφίζαμε».

Πάντως, πριν την τοποθέτηση του κ. Κοντονή είχε διαφανεί από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων πως η τροπολογία δεν θα έχει τύχη και πως τα μόνα πιθανά ενδεχόμενα ήταν είτε η καταψήφιση είτε η απόσυρση.

Μετά την ξεκάθαρη στάση της αντιπολίτευσης, αλλά και των ΑΝΕΛ, ότι θα καταψηφίσουν την διάταξη, οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «απομονώθηκαν» και δεν επαρκούσαν για τον σχηματισμό  ικανής πλειοψηφίας.

Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει. Σε μη θετική ψήφο προσανατολίστηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το ΚΚΕ επέλεξε το «παρών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται με νομικές διατάξεις. Έχουν λυθεί με Διεθνείς Συνθήκες».

Επίσης, στην αρνητική ψήφο τοποθετήθηκαν  Χ.Α. και Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι ανέμενε εξηγήσεις από τον υπουργό.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, με αφορμή και την στάση των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν την ρύθμιση, σχολίασε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει φθάσει στα 2/3 του βίου της και έχουμε εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες της περίεργης ισορροπίας των κυβερνητικών εταίρων. Τραγελαφικές και απερίγραπτες καταστάσεις. Συμφωνούν γενικά και διαφωνούν αλά καρτ και κατά περίπτωση. Διαφωνούμε εντελώς με αυτή την πολιτική και πρακτική. Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν, εμείς δεν θα στηρίζουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Δεν μπορείτε να έρχεστε πατώντας σε δύο βάρκες. Εμείς σε κάθε τροπολογία και νομοσχέδιο θα έχουμε στάση αρνητική, αν δεν τα έχετε βρει μεταξύ σας. Δεν μπορεί να εμφανίζεστε με δύο γραμμές, αλλά κατά τα άλλα να είστε αδιατάρακτοι».

«Ξέρετε τι λέει το άρθρο επί της ουσίας; Έχει εθνικές προεκτάσεις και δεν μπορούμε να το περάσουμε έτσι. Εμείς επί της ουσίας θα τοποθετηθούμε στην συζήτηση και θα σας τα εξηγήσουμε όλα» προσέθεσε.

Σύμφωνα, δε, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η τροπολογία έχει εθνικές προεκτάσεις και εκτιμούμε ότι δεν μελετήθηκε σοβαρά το θέμα από το συγκεκριμένο υπουργείο».

Από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο εισηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως, αν και συμφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης, θα καταψηφίσει τα άρθρα.

«Η ΔΗΣΥ έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχουν συμβάλει στην εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό αυτή την έννοια συμφωνούμε στην εφαρμογή της οριστικής απόφασης του ΕΔΑΔ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου, για να συνεχίσει:

«Είναι αυτονόητη η στάση για μια παράταξη που αγωνίστηκε για την αναγνώριση του νομικού κεκτημένου και πρέπει να βάλουμε τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κυβερνά με τους ΑΝΕΛ για το μνημόνιο και την περικοπή συντάξεων και να απευθύνεται σε εμάς για να ψηφίζονται νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το τζαμί και το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό τέλος. Δεν δίνουμε άλλοθι. Αν στα επίμαχα άρθρα δεν έχετε την απαιτούμενη πλειοψηφία, σε εμάς δεν θα βρείτε στήριξη για να συνεχίσετε την ετερόκλητη συμμαχία. Αποσύρετε τις ρυθμίσεις και πείστε τους εταίρους σας να τις υπερψηφίσουν και τότε θα τις ψηφίσουμε και εμείς. Αντίθετα με τους εταίρους σας, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις. Δεν γίνεται αλά καρτ συμφωνία. Από την στιγμή που έχετε έντιμη συμφωνία, εμείς περιμένουμε να το διαπιστώσουμε».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, έσπευσε να υποστηρίξει πως «επειδή έχουν γραφτεί και λεχθεί κάποια πράγματα, πρέπει να πούμε ότι έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας. Ανήκουμε στην διεθνή κοινότητα, επικαλούμαστε αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου για την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει και εκ μέρους μας συμμόρφωση στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών μεταξύ αυτών και της Συνθήκης της Λωζάννης. Με την τροπολογία δεν αναγνωρίζεται τουρκική μειονότητα.

Η Συνθήκη Λωζάννης αναγνωρίζεται και από εμάς και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Με την τροπολογία δύνεται η δυνατότητα να προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια. Τα ελληνικά δικαστήρια θα επανεξετάσουν τις υποθέσεις και θα κρίνουν κυριαρχικά βάσει των Διεθνών Συνθηκών μεταξύ των οποίων και της Συνθήκης της Λωζάννης».

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής, Θανάσης Παπχριστόπουλος, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει την ρύθμιση.

«Δεν διεκδικούμε την αλήθεια ούτε το αλάθητο, αλλά έχουμε μια ευαισθησία στα εθνικά θέματα» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος, για να συνεχίσει: «Θυμίζω τι έχουμε κάνει και πόσο καλά έχουμε συμπεριφερθεί στις μειονότητες και τους πρόσφυγες. Με πόση αγάπη έχουμε συμπεριφερθεί σε τόσο κόσμο. Πρωτόγνωρη για ένα συντηρητικό κόμμα. Παρακαλώ τον υπουργό αυτό το θέμα να το ξαναδεί. Έχουμε ευαισθησία πιστεύουμε ότι αγγίζει κάποια εθνικά θέματα. Είναι παράκληση αγάπης να ξαναδεί την τροπολογία και θα μας δώσει και εμάς την δυνατότητα να το δούμε με ποιο ώριμο μάτι. Να είστε σίγουροι όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει».

Επισης απο την ΝΔ ο κ Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε πως «πρόκειται για τροπολογία με σοβαρότατες εθνικές προεκτάσεις και διαστάσεις που εντοπίζονται στη Θράκη. Η σοβαρότητα και το αίσθημα εθνικής ευθύνης μου επιβάλλει να μην επεκταθώ περισσότερο στο πώς και με ποιον τρόπο μπορεί να επηρεάσει. Το ότι η τροπολογία αυτή έχει μείζονες εθνικές προεκτάσεις και διαστάσεις δεν είναι μόνο δική μας ανάγνωση, είναι και του κυβερνητικού σας εταίρου, του οποίου ο εκπρόσωπος εδώ σας πρόσβαλε, κύριε Υπουργέ, κατά πρόσωπο. Διότι τι είπε; "Εμείς δεν το ψηφίζουμε, γιατί έχουμε εθνικές ευαισθησίες".

Εμμέσως, λοιπόν, τι σας είπε; Ότι εσείς το φέρατε, γιατί δεν έχετε εθνικές ευαισθησίες. Και το ανέχεστε! Κύριε Υπουργέ, έχετε την κυβερνητική πλειοψηφία μαζί σας στην τροπολογία αυτή; Είναι η κυβερνητική πλειοψηφία παρούσα; Είναι πίσω από αυτή την τροπολογία; Αν δεν την έχετε, γιατί τη φέρατε; Πού επενδύετε; Επενδύετε στην υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης για να παρακάμψετε την ανεύθυνη του κυβερνητικού σας εταίρου; Πού ακούστηκαν αυτά τα πράγματα;»

Απο το ΚΚΕ ο κ Μανώλης Συντυχακης επισήμανε πως «θεωρούμε ότι η ουσία της τροπολογίας σχετικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέρος του οποίου αποτελεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρ’ όλο που κατά καιρούς έχει πάρει κάποιες θετικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα για την υπόθεση της Μανωλάδας, στην πράξη αυτό το Συμβούλιο αντιδραστικοποιείται όλο και πιο πολύ, κάτι που φαίνεται από μια σειρά αποφάσεις του, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία των κομμάτων, την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων και μια σειρά άλλες αποφάσεις που βάζουν σε αμφισβήτηση δημοκρατικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. 

Απ’ αυτή την άποψη εκφράζουμε την ανησυχία για το πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα και γι’ αυτόν τον λόγο θα ψηφίζαμε «παρώ» για τη συγκεκριμένη τροπολογία. Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτό το ζήτημα καθορίζεται από διεθνείς συνθήκες, τη Συνθήκη της Λωζάννης στην προκειμένη περίπτωση και δεν μπορεί να αλλάξει σε καμία των περιπτώσεων με δικαστικές αποφάσεις».

Τέλος ο Γιάννης Λαγός της ΧΑ σημείωσε: «εάν περάσει αυτή η τροπολογία, θα σας γράψει η ιστορία ως τους νέους Εφιάλτες και επισήμως, γιατί ανεπισήμως στον ελληνικό λαό έχετε περάσει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Οργισμένη η Μόσχα βομβάρδισε Τούρκους στο Αφρίν ενώ εκατοντάδες πάνοπλοι Κούρδοι του SDF κινούνται προς το Χαλέπι που αντέχει (Βίντεο)

Όλα ήταν οργανωμένα από την Άγκυρα εδώ και καιρό, ενώ η επίσκεψη του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ ...